TELE - PORT

Tele-port is een splinternieuw, super getalenteerd en energiek quartet, de band bestaat uit drie vooraanstaande figuren uit de Luxemburgse jazzscene, Pol Belardi op el. bas, Jérôme Klein op synthesizer en Fender Rhodes en drummer Jeff Herr. Ze worden bijgestaan door Zhenya Strigalev, een avontuurlijke Russische saxofonist die al een tiental jaren deel uitmaakt van de jazzscene in Londen. De muziek kan worden omschreven als een samenvoeging van zorgvuldig gekozen ingrediënten die zowel komen uit het hart van Europa (met zijn romantiek, wijsheid en geduld), de V.S. (met hun jazzhistorie) en Oosterse invloeden (met hun rijke tradities). Het resultaat is een opwindende nieuwe kijk op de jazz, de composities ontvouwen zich in diverse richtingen waarmee ze de luisteraar “teleporteren” naar een veelheid van plaatsen mede door het feit dat ieder groepslid tevens een begenadigd componist is die hun eigen persoonlijke vaardigheden naar buiten brengen. Van voorzichtig minimalisme via groovy melodieën tot compleet geïmproviseerde stukken, de groep maakt zijn naam waar en brengt de luisteraar naar talrijke muzikale bestemmingen. De band heeft opgetreden op het London Jazz Festival, the Like a Jazz machine Festival in Luxemburg en in “Op der Schmelz” in Dudelange (Lux.).

Het album gaat heftig van start met het groovy “Concise” een dampend vehikel voor de smeuïge sax van Zhenya met veel elektronica , over het algemeen loop ik niet over van enthousiasme bij het gebruik van elektronische effecten maar hier zorgt het voor een heftige beat waarop de sax mooi balanceert. Dat dit gezelschap ook fijnbesnaard tewerk kan gaan bewijst het nummer “Epiphany” met spooky synthesizergeluiden en een dreigende sfeer afgewisseld met kalme bijna romantische episodes waarna het geweld toeneemt in een fraaie apotheose. De “Y Clip Blues” is een supersnel stukje muziek dat riekt naar circusmuziek of the Bonzo Dog Band, leuk en knap saxspel. Meesterdrummer Jeff Herr legt de accenten in het door hem geschreven “Red Circle” met alweer huppelend saxspel van Zhenya, een revelatie deze Rus. De rust is weergekeerd in “Komorebi” met fraai samenspel tussen de Rhodes van Klein en de sax van Strigalev. “Halls” heeft een zweem van fusion in zich maar gelukkig niet teveel. Een van de leukste composities is wat mij betreft “Flight with only one wing”, niet alleen vanwege de titel maar het heeft een uitgekiend ritme door de drums van Herr en daaroverheen wordt een fraai muzikaal tapijtje gelegd door Zhenya en Jérôme. De composities zijn van de hand van Zhenya ( 3x), Pol (3x) en Herr ( 1x).

Een uitermate geslaagd debuut van deze groep, alleen drummer Jeff Herr was mij bekend, maar inmiddels hebben ze allemaal hun handtekening gezet met een uitroepteken bij saxofonist Zhenya Strigalev, hou hem in de gaten, superbe!

Jan van Leersum.


Artiest info
   
 

Label : Double Moon Records
Distr. : New Arts Int.

video